Dacă te-ai mutat definitiv la o altă adresă, ai 15 zile de la mutare să ceri un nou act de identitate cu noul domiciliu (art. 19 alin. 1 lit. c și alin. 2 lit. b din OUG 97/2005). Dacă depășești termenul, amenda este de 500 – 1.000 lei (art. 43 lit. b), iar în 15 zile de la primirea procesului-verbal poți plăti jumătate din minim, adică 250 lei.
Domiciliu sau reședință?
Legea face diferența între cele două. Domiciliul este acolo unde declari că ai locuința principală (art. 27 alin. 1), iar reședința este locuința secundară (art. 30). Poți avea un singur domiciliu și o singură reședință în același timp (art. 26 alin. 2).
Dacă te muți de tot, schimbi domiciliul și primești un buletin nou. Dacă locuiești temporar în altă parte și păstrezi vechea adresă, ceri înscrierea reședinței, lucru explicat în articolul despre viza de reședință. Pentru ambele situații, termenul este tot de 15 zile de la mutare (art. 39 alin. 1).
Cu ce dovedești noua adresă
Art. 28 alin. (1) enumeră documentele acceptate:
- actul care îți dă dreptul să locuiești acolo (de exemplu, un contract de vânzare sau de închiriere), încheiat valabil;
- declarația scrisă a găzduitorului, însoțită de actul lui de proprietate sau de folosință;
- documentul de la primărie care arată că tu sau găzduitorul figurați în Registrul agricol cu o locuință;
- dacă nu ai niciun astfel de act, declarația pe propria răspundere, însoțită de nota de verificare a polițistului care confirmă că locuiești efectiv acolo.
Găzduitorul își poate da declarația la ghișeul de evidență a persoanelor, în fața polițistului, a notarului sau, din străinătate, la consulat (art. 28 alin. 2). Persoanele defavorizate care nu pot dovedi adresa primesc o adeverință de la primărie (art. 28 alin. 7).
Limita de 10 persoane la aceeași adresă
Domiciliul nu se înscrie în buletin dacă la adresa respectivă sunt deja înregistrate în evidențe mai mult de 10 persoane (art. 28 alin. 4). Limita nu se aplică, între altele, în cazul „titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresa membrilor familiei extinse” (art. 28 alin. 5). Familia extinsă înseamnă titularul locuinței, soțul sau soția lui și rudele lor în linie dreaptă și colaterală până la gradul al patrulea inclusiv (art. 28 alin. 6).
Toate obligațiile legate de domiciliu și reședință din OUG 97/2005, cu amenda și articolul de lege.
Descarcă dinApp StoreCe riscă cel care te găzduiește
Dacă stai la cineva fără ca adresa să apară în buletin, după cele 15 zile găzduitorul trebuie să meargă împreună cu tine la serviciul de evidență a persoanelor ca să își dea acordul de primire în spațiu (art. 36). Dacă nu o face, amenda este de 75 – 150 lei (art. 43 lit. c). Obligația nu există când stai acolo în interes de serviciu sau ca turist.
În blocurile cu mai multe locuințe se ține și cartea de imobil. Trebuie să ceri înscrierea în ea (art. 39 alin. 1) și să prezinți buletinul responsabilului, dacă ți-l cere (art. 39 alin. 2). Și această obligație se sancționează cu 500 – 1.000 lei.
Când nu te-ai mutat, dar adresa s-a schimbat
Dacă primăria redenumește strada, renumerotează clădirile sau localitatea își schimbă denumirea ori rangul, ai tot 15 zile să ceri un buletin nou (art. 19 alin. 1 lit. d). Costul noului act este suportat în acest caz din bugetul local (art. 41 alin. 1).
| Situația | Termen | Amenda |
|---|---|---|
| Schimbarea domiciliului (cerere pentru buletin nou) | 15 zile | 500 – 1.000 lei |
| Locuiești la altă adresă decât cea din buletin | 15 zile de la mutare | 500 – 1.000 lei |
| Redenumirea străzii sau renumerotarea | 15 zile | 500 – 1.000 lei |
| Găzduitorul nu merge cu tine la evidența persoanelor | după 15 zile | 75 – 150 lei |
Pentru celelalte termene, de exemplu expirarea buletinului, vezi Buletin expirat: ce amendă riști. Textul complet al ordonanței este pe pagina OUG 97/2005.
Actualizat la 30 octombrie 2026. Articolul are caracter informativ și nu reprezintă consultanță juridică. Pentru situația ta concretă, verifică textul oficial al legii sau consultă un avocat.