Poate un minor să plimbe un câine periculos? Ce spune legea

Un copil sub 18 ani nu are voie să fie deținătorul unui câine periculos și nici să-l plimbe în locuri publice. Amenzile pornesc de la 500 de lei, iar pentru minor se reduc la jumătate.

Nu. OUG nr. 55/2002 cere ca proprietarul sau deținătorul temporar al unui câine periculos să aibă cel puțin 18 ani (art. 3 alin. 1 lit. a), iar câinii din categoria a II-a pot fi scoși în locuri publice doar dacă sunt ținuți în lesă de o persoană care îndeplinește această condiție (art. 6 alin. 4). Un adolescent de 15 ani care plimbă Rottweilerul familiei încalcă legea, chiar dacă câinele are botniță.

Cele trei condiții pentru cine ține câinele

Art. 3 alin. (1) impune aceleași condiții pentru proprietar și pentru deținătorul temporar, adică pentru oricine are câinele în grijă la un moment dat:

Condițiile se aplică ambelor categorii de câini periculoși: Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor (categoria I), respectiv American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiler, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor (categoria a II-a). Lista și diferențele sunt explicate în articolul Ce rase de câini sunt considerate periculoase.

Ce înseamnă pentru plimbare

Categoria câineluiCine îl poate ține în lesă în public
Categoria IDoar proprietarul sau deținătorul temporar, deci o persoană de cel puțin 18 ani; și numai pe drumurile publice, căile de acces și părțile comune ale blocului (art. 6 alin. 2)
Categoria a II-a și câinii agresiviO persoană care îndeplinește condițiile din art. 3 alin. (1), inclusiv vârsta de 18 ani (art. 6 alin. 4)
Exemplu: părinții pleacă în concediu și îi lasă fiului de 16 ani grija Cane Corso-ului. Băiatul devine, practic, deținătorul temporar al câinelui, dar nu îndeplinește condiția de vârstă din art. 3. Dacă îl scoate în parc, încalcă și art. 6 alin. (4).
Ordine Publică
Ordine Publică pentru iPhone și iPad

Condițiile de deținere a câinilor periculoși și amenzile din OUG 55/2002, direct pe telefon.

Descarcă dinApp Store

Ce amenzi se pot aplica

FaptaAmendaPlata în 15 zile
Nerespectarea condițiilor pentru proprietar sau deținător temporar (art. 3)500 – 1.500 lei (art. 18 alin. 1 lit. c)250 lei
Nerespectarea regulilor de acces în locuri publice (art. 6)1.500 – 3.000 lei (art. 18 alin. 1 lit. e)750 lei

Plata redusă înseamnă jumătate din minimul amenzii și se face în cel mult 15 zile de la primirea procesului-verbal (art. 20 alin. 2 din ordonanță, care trimite la art. 28 alin. 1 din OG 2/2001).

Cum răspunde minorul

Ordonanța nu are reguli speciale despre minori, așa că se aplică regulile generale din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor (art. 11):

Dacă unui minor de 15 ani i se aplică amenda pentru art. 6, limitele devin 750 – 1.500 lei. Ordonanța nu spune explicit dacă, în această situație, amenda se aplică minorului sau proprietarului adult care i-a încredințat câinele; agentul constatator stabilește contravenientul, iar încadrarea poate fi contestată în instanță.

Dacă un copil e mușcat

Dacă un câine periculos scos în public fără respectarea art. 6 atacă o persoană, proprietarul răspunde penal: închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă (art. 12 alin. 1). Situația e detaliată în articolul Câinele a mușcat pe cineva: amendă sau dosar penal?

Amenzile se aplică de inspectorii poliției sanitare veterinare și de personalul desemnat din Ministerul Afacerilor Interne (art. 20 alin. 1). Textul complet este în pagina OUG 55/2002.

Actualizat la 30 octombrie 2026. Articolul are caracter informativ și nu reprezintă consultanță juridică. Pentru situația ta concretă, verifică textul oficial al legii sau consultă un avocat.